Bel ons: 071-7601109

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Meer vraag naar huurwoningen in België onder Nederlanders

Vlaamse makelaars merken een groeiende belangstelling van Nederlanders voor huurwoningen in België, waarbij vooral de middenklasse de grens oversteekt. Terwijl harde cijfers ontbreken, bevestigen makelaars en de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB) een aanzienlijke stijging in Nederlandse huurders.

Waar het eerst voornamelijk rijke Nederlanders waren die naar België verhuisden, is het nu vooral de middenklasse die de stap naar Vlaanderen zet. Aan de andere kant van de grens zijn vaak meer huurwoningen beschikbaar en bieden ze meer waar voor hun geld. Gemiddeld genomen zijn huizen goedkoper en kunnen huurders voor hetzelfde budget ruimere en kwalitatief betere woningen vinden.

Vlaamse makelaars rapporteren dat diverse groepen Nederlanders huizen huren in België, waaronder alleenstaanden, gezinnen met kinderen en jonge stellen. Bij sommige makelaars komt wel 80% van hun klanten uit Nederland. Het is onduidelijk of de toegenomen vraag naar huurwoningen in België een gevolg is van de strengere verhuurregels in Nederland.

Hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, Peter Boelhouwer, bevestigt deze trend. Hij legt uit dat de woningdruk in Nederland hoog is, vooral in de vrije sector. De prijzen zijn sterk gestegen door een beperkter aanbod. Hoewel België ook kampt met een woningtekort, is dat tekort minder nijpend. Boelhouwer merkt echter op dat sociale woningbouw in België minder aanwezig is, waardoor mensen met een lager inkomen meer afhankelijk zijn van de vrije sector.

De aantrekkelijkheid van de vrije sector in België als toevluchtsoord blijft echter een punt van discussie. Huurprijzen zijn er al jarenlang aan het stijgen. Volgens nog niet gepubliceerde gegevens van CIB zullen de huurprijzen naar verwachting dit jaar met ongeveer 6% op jaarbasis stijgen, terwijl dit eerder gemiddeld 1,5% was. Hoewel de bouwbeperkingen in België minder streng zijn dan in Nederland, neemt de regelgeving ook daar toe, zoals het stikstofbeleid.

Bron: Vastgoed Actueel

Rate this post